sobota, 15 lipca 2017

Lody nugatowe- wegańskie i zdrowe




Uwielbiam eksperymentować w kuchni tworząc zdrowe alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Staram się uzyskać efekt jak najbardziej naturalny i zbliżony do pierwotnego smaku. 

Z lodami kwestia jest trochę uciążliwa, bo jednak nie da się odwzorować śmietankowego smaku używając roślinnych produktów. Niemniej jednak, można uzyskać smakowite wariacje lodów. Nie są to typowe waniliowe lody na bazie tłustej i pysznej śmietanki kremówki, ale z pomocą idzie mleczko kokosowe, które jest równie kremowe i ma wspaniałą konsystencję. 

Te lody to coś dla miłośników kakao i orzechów, czyli nugatowa rozpusta. W 100% wegańska, zdrowa i niskowęglowodanowa. Smaczna przekąska do sięgnięcia o każdej porze dnia!Gorąco polecam :)



Wegańskie lody nugatowe:

- 1 puszka mleczka kokosowego (może być light, takie 17%)
- 100 ml szklanki mleka migdałowego/sojowego
- 50 ml syropu klonowego
- 3 łyżki erytrolu
- 30 g masła laskowego*
- 3-4 łyżki kakao**

Kakao wymieszać z mlekiem migdałowym/sojowym oraz masłem laskowym. 
Dobrze schłodzone mleczko ubić z syropem klonowym oraz erytrolem, aż będzie sztywne. Wziąć zarówno stałą, jak i płynną część. Do dobrze ubitego mleczka kokosowego dodać kakaową mieszankę. Miksować przez 2 minuty. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyciągnąć i ponownie zmiksować przez 2 minuty. Wstawić na kolejne 30 minut i zmiksować po raz ostatni. Schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem warto wyciągnąć chwilę wcześniej, żeby lody nie były zbyt twarde :)

*można zmielić uprażone orzechy laskowe w blenderze do uzyskania maślanej konsystencji
** ilość zależy od "kakaowości" jaką chcecie uzyskać.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz