środa, 5 lipca 2017

FIT Wegański bananowiec z pianką truskawkową





Typowo letnie, piankowe, delikatne ciasto. Sprawdzi się dla osób na diecie lekkostrawnej. 


Wegańskie ciasta często składają się z orzechów, ziaren, roślin nasion strączkowych. W tym przepisie znajdziecie lekkie ciasto bananowe z musem truskawkowo-kokosowym i polewą czekoladową. 


Świetna propozycja na upały. Takie ciacho to nie tylko deser, ale może stanowić również świetną propozycję śniadaniową! :)


Ciasto bananowe:
- 2 dojrzałe banany
- 1 i 1/3 szkl. mleka roślinnego
- 100 g daktyli
- 1/2 szkl. erytrolu
- 1 łyżka siemienia lnianego + 1/4 szkl. wody
- 50 g mąki ziemniacznej
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g mąki bezglutenowej*
- 50 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 łyżeczki pr. do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki octu jabłkowego

Siemię zagotować z 1/4 szkl. wody. Odstawić.

Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić. 
Banany zblendować z daktylami, erytrolem i mlekiem roślinnym.
Każdą mąkę przesiać. Dodać sól oraz proszek do pieczenia. 

Do masy bananowej dodać ocet jabłkowy, siemię lniane i mąkę. Zmiksować. Na koniec płynny olej. 

Dużą formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. 

Odstawić do wystudzenia.

Ciasto podzielić na pół, ale nie w poprzek, lecz wzdłuż krótszego boku. Obwód stanie się mniejszy, ale cisto zyska na wysokości :) Z upieczonego ciasta mamy uzyskać dwa blaty.

*ja użyłam mieszanki mąki ryżowej, migdałowej, kukurydzianej

Pianka truskawkowa:
- 300 g mleczka kokosowego
- 100 ml wrzątku
- 350 g truskawek
- 10 g agaru
- 100 g ksylitolu

W 100 ml wrzątku rozpuścić agar i wlać do mleczka kokosowego. Gotować przez 5 minut. Odtsawić na 10 minut.
300 g truskawek zblendować z mleczkiem kokosowym i ksylitolem. 
Pozostałe 50 g truskawek pokroić i dodać do masy. Odstawić jakieś 20 minut- tak żeby masa delikatnie zgęstniała, przy mieszaniu powiiniście czuć lekki opór.

Blat ciasta nasączyć mocną herbatą albo sokiem z cytryny i cukrem pudrem/ ksyliotem w pudrze

Całą piankę wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem. 

Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady (u mnie wegańska mleczna)
- garść posiekanych orzeszków
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka

Czekoladę posiekać, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Dorzucić orzeszki. Wylać na wierzch ciasta.

Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz