środa, 28 czerwca 2017

Wegański orzechowiec z pianką karmelową!



Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. 

Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją... Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem... Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze...Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje!

Pysznie było, gwarantuję ;)



Ciasto orzechowe:
inspiracja: MniuMniu

- 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szkl. mąki ryżowej
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 150 g masła orzechowego
- 1/3 szkl. syropu klonowego
- 1/3 szkl. cukru kokosowego
- 1/3 szkl.ksylitolu
- 100 g oleju kokosowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- garść posiekanych orzechów

Do mleka dodać olej kokosowy- podgrzać do rozpuszczenia oleju. Ostudzić.
Do letniej masy dodać masło orzechowe, syrop klonowy oraz ocet jabłkowy. Dobrze zmiksować. 

Obie mąki przesiać. Dodać do niej cukier kokosowy, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon.
Do mokrych składników dosypywać stopniowo suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy i wymieszać.

Formę o wymiarach 26cm x 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i rozmsarować. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut- do suchego patyczka.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić do wystudzenia. 

Wegańska pianka karmelowa:

- 3 szkl. mleka waniliowego ( najlepiej sprawdzi się dobre mleko sojowe/migdałowe)
- 50 g cukru białego
- 50 g cukru kokosowego
- 50 g syropu klonowego
- 50 g oleju kokosowego/masła roślinnego
- 22 g agaru + 100 ml mleka roślinnego

Na patelnię wlać 1 szklankę mleka. Dodać do tego cukier kokosowy, cukier biały oraz masło. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Masa powinna bulgotać, trochę zgęstnieć i nabrać karmelowego/brązowego koloru. Wtedy wyłączyć palnik i zostawić patelnię.

Agar zalać 100 mleka- gotować przez ok 3 minuty pamiętając o mieszaniu. Powinniście uzyskać coś na wzór musu/ żelki.

Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować syropem klonowym. Do mleka dolewać stopniowo gorący karmel i energicznie mieszać. 

Do agaru dolewać stopniowo 200 ml powyższej mieszanki. Dobrze zmiksować. Wymieszany agar dodać do pozostałej masy. Dobrze zmiksować. 
Odstawić, ale pamiętając o mieszaniu, bo agar szybko tężeje.

Jeśli masa ma grudki, wystarczy użyć blendera :)

Polewa daktylowo-orzechowa
- 150 g daktyli
- 50 g masła z nerkowców/ orzechów
- 1 szklanka wody
- 100 ml mleka roślinnego

Jeśli używacie całych orzechów, to należy je namoczyć przez całą noc. Następnie dobrze zblendować, aż uzyskamy konsystencję masła. Ewentualnie można użyć masła orzechowego tradycyjnego (z arachidów)

Daktyle umieścić w garnku i zalać szklanką wody. Podgotować, aż daktyle zmiękną. Odcedzić- nie wylewać wody!
Ostudzone daktyle umieścić w malakserze, dodać masło orzechowe oraz 100 ml mleka. Dobrze zblendować. Masa powinna mieć konsystencję pasty łatwej do rozsmarowania. Jeśli jest za gęsta, to wystarczy dolać trochę wody od daktyli.

Składanie:

+ 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto przekroić na dwie częśći w proporcji 2/3 (spód) i 1/3 ( wierzch). 
Na spód wykładamy od razu piankę karmelową - powinna być ciepła. Odstawić do stężenia.
Posmarować powidłami. Przykryć drugim ciastem i posmarować pastą daktylową. 
Odstawić na kilka godzin. 

Uwierzcie mi - zdziwicie się, jak dobrze to ciasto smakuje!!!




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz