piątek, 16 czerwca 2017

Tort cytrynowy - inspiracja Marthą Stewart





Dawno na blogu nie było nowego przepisu, ale to nie znaczy, że brak receptur- jest dość sporo zaległych smakołyków. To z czasem u mnie krucho, ale w końcu wracam z pysznym torcikiem, który można również zrobić bez okazji, tak na weekend, w szczególności na ciepły, gdy orzeźwienie jest nam potrzebne ;)


Ciasto na blaty inspirowane przepisem Marthy Stewart- w przepisie znajdziecie maślankę, która czyni ciasto wilgotnym. Krem jest raczej mieszanką zbitką różnych przepisów oraz moją wizją :) Karmelizowane płatki idealnie pasują do "cytrynowości" ciasta i dodają elementu chrupkości, który bardzo element we wszystkich tortach i ciastach z kremem.


W okresie letnim wszelkiej maści owocowe ciasta są idealne! Cytryna to nieodzwony składnik chłodzących napojów, ale też idealny pomysł na tort, który jest orzeźwiający, delikatny oraz soczysty.

Całość wyszła naprawdę pyszna! 



Ciasto cytrynowe:
tortownica o śr. 24 cm

-4 jajka
-350 g mąki orkiszowej
-2/3 szkl maślanki
-200 g cukru
-120 g masła
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 ml soku z cytryny
-skórka z jednej cytryny


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy wsypać 1/3 mąki. Krótko zmiksować. Następnie dolać sok z cytryny i dosypać 2 łyżki mąki. Na koniec maślankę, resztę mąki, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Zmiksować do połączenia składników.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem. Boki posmarować masłem i posypać mąką. Piec w 170 stopniach przez ok. 40-45 minut- do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto podzielić na 3 blaty.

Masa śmietankowo-serowa

- 250 g sera kanapkowego albo mascarpone
- 250 g twarogu półtłustego
- 500 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka z 1 cytryny 
- 3 łyżki mleka w proszku

Śmietanę zmiksować na sztywną masę. Twaróg przecisnąć przez praskę.
Ser kanapkowy i twaróg zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Dodać w dwóch partiach śmietanę i delikatnie połączyć. Na koniec świeżo startą skórkę z cytryny.
Schłodzić w lodówce.

Chrupka zbożowa:

- 8-10 ciastek zbożowych
- 30 g masła klarowanego
- 30 g miodu
- 50 ml wody

Od razu zaznacze, że chrupką miała raczej eksperymentalny- trzeba to wyczuć, robiłam ją raczej na oko i podaję proporcje, które wydają mi się najlepiej odzwierciedlać to co robiłam ;)

Na patelnię wylać wodę i dodać masło. Zagotować. Następnie miód i gotować na małym ogniu, aż miód się rozpuści.
Ciastka pokruszyć na dość spore kawałki. Wrzucić na patelnię i wymieszać dokładnie z masą. Chwilę podsmażyć, aż ciastka lekko się zarumienią i połączą całkowicie z masą. Podczas smażenia mogą delikatnie namoknąć, nie należy za bardzo ich rozduszać, lecze delikatnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia- ciastka wtedy staną się ponownie kruche, 

Karmelizowana skórka cytrynowa:

Skórkę z jednej cyryny pokroić w kostkę. Zalać dwa razy wrzątkiem. 

Na patelni wylać 2 łyżki syropu klonowego i 1 łyżkę cukru kokosowego, dodać 1/3 szklanki wody. Dodać skórkę z cytryny. Skarmelizować na małym ogniu, aż woda wyparuje, a skórkę oblebi klejący syrop. Odstawić do wystudzenia. 

Składanie:

Blaty ciasta nasączyć delikatnie sokiem z cytryny z cukrem pudrem albo herbatą/alkoholem. 

Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć ponownie 1/3 masy i nałożyć trzeci blat. Udekerować pozostałą ilością kremu. 

Skarmelizowane ciastka pokruszyć. Dodać skarmelizowaną skórkę i razem wymieszać. Wysypać na wierzch ciasta.

Gotowe!
Smacznego :)


















1 komentarz: